10:21 -
No comments


Exprimarea, bat-o vina! - partea 2 -

1. Forme verbale :
eu crez
tu crezi
el crează
creerea/creearea/creiarea lumii
eu creez
tu creezi
el creează
crearea lumii
- Verbul a crea, deși aparent se termină în -ea, nu este un verb de conjugarea a II-a, ci de conjugarea I. Sufixul este -a, iar rădăcina estecre-. Pentru ușurință, conjugați-l ca și pe a lucra, înlocuind lucr- cu cre-: eu lucr-ez/cre-ez; tu lucr-ezi/cre-ezi; el lucr-ează/cre-ează etc. Formelecrezi sau crez, crează aparțin verbului a crede: prima este pers. a II-a sing., indicativ prezent, iar celelalte două, forme populare ale aceluiași verb: eu crez, el/ea/ei/ele să crează.
mi-ar place
mi-ar plăcea
Fi cuminte! Să fi punctual.
Să nu fi trist.
Nu fii fraier!
Să fii știut ce pierd, n-aș fii lipsit.
Fii cuminte!
Să fii punctual.
Să nu fii trist.
Nu fi fraier!
Să fi știut ce pierd, n-aș fi lipsit.
- Se folosește fii doar la imperativ afirmativ (fii cuminte) și la conjunctiv afirmativ sau negativ (să fii punctual / să nu fii trist). În toate celelalte situații, se folosește fi.
2. Forme nominale (substantive, adjective, pronume)
rata de promovabilitate la bac
rata de promovare la bac
rata promovabilității la bac
- Rata de promovabilitate s-ar interpreta ca „procentul de însușire de a fi promovat”, ceea ce nu e normal ca exprimare. Dar, promovabilitateînseamnă și „acțiunea, starea de a promova”, ceea ce face posibilă a doua formă de construcție corectă.
condițiile cele mai optime
o listă foarte completă
condițiile optime
o listă completă
- Adjectivele care la origine sunt comparative și superlative: exterior, interior, superior, inferior, optim, excelent sau cele care exprimă, prin sensul lor, superlativul: ultrasensibil, splendid, perfect nu formează grade de comparație.De asemenea nu formează grade de comparație nici adjectivele care exprimă o însușire absolută: pozitiv, negativ, complet, mort, viu, principal, gravidă, mijlociu, prim etc.
Era crispat și zâmbea fortuit.
Multe din marile descoperiri au fost făcute fortuit.
- Fortuit înseamnă „neprevăzut, inopinat, întâmplător”, nu „forțat”
sursa : Ghid de exprimare corectă
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu