joi, 15 mai 2014

10:21 - No comments

Exprimarea, bat-o vina! - partea 2 -



      Drept continuare pentru ceea ce am postat deja AICI, în rândurile următoare vor fi prezentate câteva dintre cele mai întâlnite gafe ale românilor, împreună cu forma corectă de exprimare.

1. Forme verbale :


eu crez
tu crezi
el crează
creerea/creearea/creiarea lumii

eu creez
tu creezi
el creează
crearea lumii 
  • Verbul a crea, deși aparent se termină în -ea, nu este un verb de conjugarea a II-a, ci de conjugarea I. Sufixul este -a, iar rădăcina estecre-. Pentru ușurință, conjugați-l ca și pe a lucra, înlocuind lucr- cu cre-: eu lucr-ez/cre-ez; tu lucr-ezi/cre-ezi; el lucr-ează/cre-ează etc. Formelecrezi sau crez, crează aparțin verbului a crede: prima este pers. a II-a sing., indicativ prezent, iar celelalte două, forme populare ale aceluiași verb: eu crez, el/ea/ei/ele să crează. 
mi-ar place
mi-ar plăcea
  • Infinitivul verbului este a plăcea, iar condițional-optativul se formează cu verbul auxiliar a avea (în acest caz, ar) și cu infinitivul. 
Fi cuminte!
Să fi punctual.
Să nu fi trist.
Nu fii fraier!
Să fii știut ce pierd, n-aș fii lipsit.

Fii cuminte!
Să fii punctual.
Să nu fii trist.
Nu fi fraier!
Să fi știut ce pierd, n-aș fi lipsit.


  • Se folosește fii doar la imperativ afirmativ (fii cuminte) și la conjunctiv afirmativ sau negativ (să fii punctual / să nu fii trist). În toate celelalte situații, se folosește fi. 


2. Forme nominale (substantive, adjective, pronume)


rata de promovabilitate la bac

rata de promovare la bac

rata promovabilității la bac
  • Rata de promovabilitate s-ar interpreta ca „procentul de însușire de a fi promovat”, ceea ce nu e normal ca exprimare. Dar, promovabilitateînseamnă și „acțiunea, starea de a promova”, ceea ce face posibilă a doua formă de construcție corectă. 
condițiile cele mai optime
o listă foarte completă
condițiile optime
o listă completă
  • Adjectivele care la origine sunt comparative și superlative: exterior, interior, superior, inferior, optim, excelent sau cele care exprimă, prin sensul lor, superlativul: ultrasensibil, splendid, perfect nu formează grade de comparație.De asemenea nu formează grade de comparație nici adjectivele care exprimă o însușire absolută: pozitiv, negativ, complet, mort, viu, principal, gravidă, mijlociu, prim etc. 
Era crispat și zâmbea fortuit.
Multe din marile descoperiri au fost făcute fortuit.
  • Fortuit înseamnă „neprevăzut, inopinat, întâmplător”, nu „forțat” 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu