luni, 5 mai 2014

14:23 - No comments

Arată-mi cum scrii, ca să-ți spun cine esti!

     Grafologia este o pseudo-ştiinţă foarte veche. În China este cunoscută din secolul al IV-lea î.e.n., iar în Japonia, tehnica grafologică este utilizată din vremuri imemoriale. În Roma Antică, Nero încerca singur sau cu ajutorul colaboratorilor, să descopere în grafia celor din jurul săi pe cei care îi erau fideli sau nu. 
     Analiza grafologică își propune să analizeze personalitatea omului pe baza scrisului său de mână. Ea ajută la construirea unui profil precis al persoanei evaluate, cercetând anumite trăsături sau tendințe și oferind posibilitatea de a descoperi aspecte care în rest s-ar descoperi numai cu greu sau numai cu eforturi îndelungate. În multe ţări, grafologia se practică în mod curent: în Germania, grafologii reprezintă cel mai important grup de specialişti din domeniul psihologiei. În S.U.A. funcţionează Societatea Americană de Grafologie din New York şi Societatea Internaţională de Analiză Grafologică. Stalele Unite reprezintă, ca întotdeauna, ţara recordurilor. Conform registrelor profesionale, aici există 40.000 de grafologi.

     Ce ar putea spune scrisul despre o persoană? Ei bine, iată câteva aspecte de analizat:

     1. Forma


Din punct de vedere psihologic, forma scrisului unei persoane relevă caracteristici ale deprinderilor, memoriei, dar și aspirații, ideal, gust, originalitate. Scrisul clar, caligrafic, fără complicații și înflorituri, aparține unui caracter mai putin original, conformist, simplu. Trecând în cealaltă extremă, un scris complicat, cu trăsături în plus, dificil de descifrat, reprezintă dorința de a plăcea, lipsa de sinceritate, dar și anxietate, precipitare și confuzie.




2. Mărimea 


 Aceasta dezvăluie aspecte ale afirmării de sine și expansivitatea persoanei. Scrisul mare, supradimensionat (în jurul a 2 cm), dacă nu este scrisul unei persoane cu deficit vizual, reprezintă vitalitate, orgoliu, spirit euforic și entuziasm. Scrisul ce se subdimensionează treptat, rămânând ferm, pune în evidență finețe de spirit, simț critic și introspecție.




3. Continuitatea 


 Aceasta se referă la legăturile și spațiile din cadrul scrisului, evidențiind coeziunea în acțiuni, deprinderi, sentimente, mod de a reacționa. Continuitatea se exprimă și ca ordine și dezvoltare a calității de adaptare, simț de organizare și logica. De exemplu, scrisul egal, normal, indică sănătate, echilibru, activitate cu o doză de rutină. Scrisul cu litere marcate cu spații între ele în corpul cuvintelor exprimă satisfacție, plăcerea de a trăi, însă marchează disfuncționalități de diferite feluri în contactele sociale.


4. Înclinația 


Înclinaţia indică răspunsul emoţional al celui care scrie faţă de factorii externi. O înclinare spre dreapta (/////) indică faptul că persoana în cauză răspunde puternic la situaţiile emoţionale. Sunt persoane calde şi afectuoase, care "gândesc" cu inima. Cu toate acestea, s-a observat că adeseori cei care tind să își încline în scriere literele spre dreapta sunt oameni foarte activi sau grăbiți. Cei care au un scris vertical (|||||) încearcă să îşi menţină întotdeauna sentimentele sub control. Pentru ei raţiunea este mai importantă decât emoţiile. O persoană care scrie astfel, tinde să fie rigidă sau metodică.
Persoanele care au un scris înclinat spre stânga (\\\\\) nu îşi exprimă întotdeauna sentimentele şi emoţiile şi sunt catalogate adesea drept persoane reci şi indiferente. Literele înclinate spre stânga denotă emotivitate și rezervare.


5. Presiunea 


Presiunea cu care o persoană apasă pe hârtie atunci când scrie dezvăluie forţa interioară de care aceasta dispune şi modul în care ia decizii în diverse situaţii.  

Cei care scriu apăsat sunt hotărâţi şi iau decizii pe care le menţin. Un scris apăsat denotă angajare , dăruire, devotament și o abordare serioasă a lumii din jur. Dacă scrisul este foarte apăsat, înseamnă că persoana respectivă devine foarte inhibată, tensionată, mai ales atunci când i se pare că cineva ii aduce critici. Persoanele care ating delicat foaia cu vârful pixului sau creionului se hotărăsc mai greu şi adesea se răzgândesc în privinţa deciziilor luate. De asemenea, presiunea mai indică nivelul de energie şi determinarea. Cu cât scrisul este mai ferm şi apăsat, cu atât persoana în cauză dispune de mai multă energie fizică, dar şi intelectuală.


6. Linia de bază




Linia de bază este linia imaginară din partea de jos a literelor. Forma acesteia indică stabilitatea emoţională a unei persoane. O persoana care are o linie de bază perfect dreaptă este tensionată şi excesiv de disciplinată. O linie de bază extrem de neregulată indică fluctuaţii emoţionale puternice. Linia de bază ascendentă denotă optimism, iar cea descendentă pesimism, oboseală sau depresie.


7. Marginile paginii


Fiecare margine a colii de hârtie pe care se scrie are un înțeles aparte. Tendința de a nu lăsa niciun spațiu lateral pe o foaie de hârtie indică dorința cuiva de a se apropia de oamenii din jur. Marginea din stânga arată rădăcinile și începuturile/familia sau distanța pe care o menținem față de oamenii din preajma noastră. Un spațiu larg rezervat marginii din stânga este adesea specific persoanelor timide sau foarte orgolioase. Marginea din dreapta semnifică viitorul. Partea superioară a paginii indică țelurile și ambițiile. Zona inferioară a foii de hârtie arată energia, instinctele și simțul practic.



Iată și un videoclip cu multe imagini reprezentative pentru rândurile de mai sus:




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu