joi, 24 aprilie 2014

01:49 - No comments

Gramatica, o alegere?

      Gramatica limbii române constituie un ansamblu de reguli care descriu formele corecte de modificare a cuvintelor românești și a îmbinărilor acestora în propoziții. Obiectul de cercetare este, așadar, structura gramaticală a limbii, respectiv morfologia și sintaxa. Cea mai veche gramatică a limbii române este Gramatica rumânească a lui Dimitrie Eustatievici(1757), care fost editată de N. A. Ursu în 1969. 
     Modul în care ne exprimăm, atenția pe care o acordăm frazelor pe care le scriem sau le rostim, dar și interesul de a vorbi mereu corect, în acord cu noile modificări din limba română, ne definesc ca persoane.

Știm că prima impresie contează atunci când cunoaștem o persoană. Pe lângă comportamentul non-verbal, îi studiem și vocabularul, coerența frazelor sau pertinența relatării. Astfel, limba ca și mijloc de comunicare, devine un instrument care ne ajută să îi cunoaștem pe ceilalți, dar este utilă și în selecția anturajului. Cine și-ar dori să fie asociat cu o persoană care nu stăpânește regulile gramaticale? Se spune că "a greși este omenește, dar a persista în greșeală este diabolic". Tocmai de aceea, trebuie să tindem spre o limbă română acurată, fără prescurtări sau cuvinte inventate.
      Astăzi, în rândul unora dintre tineri, observăm o frecvență din ce în ce mai ridicată a greșelilor de exprimare, pornind de la dezacorduri, confuzii de sens, ajungându-se până la cuvinte scrise greșit, articulare incorectă sau folosirea incorectă a cratimei. Scopul acestui blog este de a prezenta forma corectă (așa Da/ așa Nu), de a însemna ultimele revizuiri din DOOM, de a clarifica anumite confuzii, de a vă oferi posibilitatea "testării" gramaticii, de a vă oferi un ghid în interpretarea scrisului unei persoane etc.
.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu