joi, 24 aprilie 2014

03:19 - No comments

Greșelile sunt la tot pasul!



        Excluzând greșelile gramaticale de pe Facebook, Yahoo Messenger și toate celelalte rețele de socializare, rămân cele pe care le vedem la tot pasul pe un afiș sau un anunț, în oraș. Într-o conversație cu un prieten, fiecare poate alege dacă se exprimă corect sau nu, însă când vine vorba de un mesaj adresat publicului larg, nu e loc de concesii. Urmează doar câteva exemple :












02:33 - No comments

Dicţionar Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (D.O.O.M. – ediţia a II-a, 2005)


Prima ediție a dicționarului (DOOM) a apărut în anul 1982 la Editura Academiei Republicii Socialiste România din București. „Ediția a II-a revăzută și adăugită” a dicționarului din 2005 - DOOM2 - a apărut la inițiativa academicianului Eugen Simion, președintele Academiei Române, la 15 iunie 2005.



DOOM2 are drept obiectiv principal „prezentarea și aplicarea la cuvintele limbii române a regulilor ortografiei oficiale actuale și a normelor de ortoepie și de morfologie consacrate,în cea mai mare parte, prin uzul literar - care este aspectul cel mai îngrijit al limbii române.” 

Dicționarul este normativ și corectiv, adresându-se mai ales utilizatorilor români. Este destinat tuturor celor care doresc să se exprime corect, cu alte cuvinte este destinat tuturor celor care vor să se exprime, în scris și oral, în conformitate cu normele lingvistice și literare actuale, elevilor, studenților, profesorilor, autorilor de manuale, profesioniștilor din presa scrisă și audiovizuală, traducătorilor, precum și publicului larg. DOOM2 conține peste 62.000 de cuvinte, cu 2.500 de cuvinte mai mult decât prima ediție. La aproximativ 3.500 de cuvinte din DOOM2 s-a intervenit afectând normarea sau interpretarea lor. Atât cuvintele noi, cât și cuvintele modificate sunt marcate printr-un semn distinctiv.


   Găsiți AICI Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic.


01:49 - No comments

Gramatica, o alegere?

      Gramatica limbii române constituie un ansamblu de reguli care descriu formele corecte de modificare a cuvintelor românești și a îmbinărilor acestora în propoziții. Obiectul de cercetare este, așadar, structura gramaticală a limbii, respectiv morfologia și sintaxa. Cea mai veche gramatică a limbii române este Gramatica rumânească a lui Dimitrie Eustatievici(1757), care fost editată de N. A. Ursu în 1969. 
     Modul în care ne exprimăm, atenția pe care o acordăm frazelor pe care le scriem sau le rostim, dar și interesul de a vorbi mereu corect, în acord cu noile modificări din limba română, ne definesc ca persoane.

Știm că prima impresie contează atunci când cunoaștem o persoană. Pe lângă comportamentul non-verbal, îi studiem și vocabularul, coerența frazelor sau pertinența relatării. Astfel, limba ca și mijloc de comunicare, devine un instrument care ne ajută să îi cunoaștem pe ceilalți, dar este utilă și în selecția anturajului. Cine și-ar dori să fie asociat cu o persoană care nu stăpânește regulile gramaticale? Se spune că "a greși este omenește, dar a persista în greșeală este diabolic". Tocmai de aceea, trebuie să tindem spre o limbă română acurată, fără prescurtări sau cuvinte inventate.
      Astăzi, în rândul unora dintre tineri, observăm o frecvență din ce în ce mai ridicată a greșelilor de exprimare, pornind de la dezacorduri, confuzii de sens, ajungându-se până la cuvinte scrise greșit, articulare incorectă sau folosirea incorectă a cratimei. Scopul acestui blog este de a prezenta forma corectă (așa Da/ așa Nu), de a însemna ultimele revizuiri din DOOM, de a clarifica anumite confuzii, de a vă oferi posibilitatea "testării" gramaticii, de a vă oferi un ghid în interpretarea scrisului unei persoane etc.
.